Tekst Jelle van der Meulen Beeld Shutterstock

Zorgeloos zwemmen in Tilburg

Tekst Jelle van der Meulen Beeld Shutterstock

Zorgeloos zwemmen in Tilburg

Zwemmen in natuurwater wordt steeds populairder. Maar vaak is het niet veilig. Handhaven is echter een probleem. Zoals in de Tilburgse Piushaven.

Als het vroeger warm weer was, sprongen de Tilburgers gewoon in het Wilhelminakanaal. ‘Maar dat zijn we minder normaal gaan vinden, en er kleven natuurlijk risico’s aan,’ zegt verantwoordelijk wethouder Berend de Vries. ‘De afgelopen jaren zochten Tilburgers hun waterpret in de Piushaven. Maar daardoor ontstond overlast voor omwonenden en de scheepvaart.’ Zwemmen in natuurwater (op plekken die geen officiële zwemlocatie zijn) wordt vaak afgeraden vanwege de waterkwaliteit en de gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt. Met name giftige blauwalgen zijn in de zomer extra schadelijk voor mensen. Ondertussen groeit de populariteit van natuurwater, onder andere door de beperkingen van de coronacisis. De Vries: ‘Qua waterkwaliteit zouden we zwemmen in de Piushaven zeker kunnen regelen. Maar de handhaving is een probleem. Nu met het coronavirus de recreatiemogelijkheden wel erg beperkt zijn, wordt het simpelweg te veel. Een buurgemeente heeft voor een van haar plassen wel toestemming gegeven erin te zwemmen, en daar wordt het nu zo druk dat het eigenlijk niet meer kan.’

Weinig keuze Om die reden zoekt de gemeente naar andere zwemlocaties. Tilburg heeft de pech dat het met haar hoge zandgronden sowieso weinig zwemwater heeft. In de omgeving zijn drie relatief grote plassen waar zwemmen momenteel niet is toegestaan, maar waar het in de toekomst misschien mogelijk is. ‘We onderzoeken die gebieden op waterkwaliteit, bodemgesteldheid en effecten voor omwonenden,’ legt De Vries uit. ‘Het gaat er dus om hoe je een veilige zwemlocatie kunt aanbieden. De opties die we nu onderzoeken zullen geen soelaas bieden voor deze zomer, maar hopelijk daarna wel. Misschien kunnen we ergens een heel groot opblaaszwembad neerzetten,’ zegt hij met een knipoog.

De waterschappen willen dat we in Nederland in veilig en schoon zwemwater kunnen zwemmen. Daarom nemen ze maatregelen om waar nodig de waterkwaliteit te verbeteren. De waterschappen zijn samen met Rijkswaterstaat en de provincies verantwoordelijk voor het bewaken van de zwemwaterkwaliteit tijdens het zwemseizoen. Voor meer informatie download de gratis Zwemwater App of kijk op Zwemwater.nl.

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel