Judith de Jong (l.) en Jane Alblas


Hoofdredactioneel commentaar

Klimaatoptimisme

Als we niets doen om de gevolgen van klimaatverandering te beteugelen, hebben we in 2050 maar liefst 71 miljard euro schade. Oogsten van rijst, maïs en tarwe die elke 10 jaar met 2 procent dalen. Idyllische eilandjes in de Indische Oceaan die verdwijnen door zeespiegelstijging. Grote afname van biodiversiteit. Het is niet moeilijk om pessimistisch te worden door de berichtgeving over klimaatverandering.

Tijdens mijn vakantie in New York las ik in het American Museum of Natural History het volgende: ‘In de loop van de vorige eeuw zijn mensen de planeet gaan overheersen, wat een snelle ecosysteemverandering en massaal verlies aan biodiversiteit op de hele planeet veroorzaakt. Hoewel de aarde altijd veranderingen heeft gekend, voltrekken deze zich vandaag de dag in een ongekend tempo. Het goede nieuws is dat het in onze macht ligt om onze acties te veranderen en zo het overleven van soorten en de gezondheid en integriteit van ecologische systemen te helpen verzekeren.’
Dat laatste vind ik een aansprekende klimaatboodschap. Wanneer we willen dat ook volgende generaties over een gezonde, leefbare aarde kunnen beschikken, hebben we niets aan doemdenken. We kunnen zelf aan de slag. En dan hebben we het niet over grote, ver-van-je-bed-ingrepen die moeilijk haalbaar en in te passen zijn in ons dagelijks leven. Er zijn geen drempels, volgens het Museum of Natural History: ‘Het is niet nodig om uw leven op zijn kop te zetten om een verschil te maken. Als we ons allemaal verbinden aan slechts een of twee levensstijlkeuzes die duurzamer zijn, zal dit op den duur een cumulatieve en positieve impact hebben op de aarde!’ Gebruik hervulbare waterflesjes. Kies voor organisch, lokaal geteeld voedsel. Eet minimaal één keer per week vegetarisch. Kies voor groene energie, zet je thermostaat twee graden lager dan je gewend bent, enzovoorts.

Betuttelend? Ik vind van niet. Leuk zelfs! Na eeuwenlang roofbouw te hebben gepleegd op de aarde, is kiezen voor groene energie een kleine moeite. En in theorie is iedereen in de gelegenheid om zulke kleine aanpassingen te doen. In deze editie van Het Waterschap staat het thema klimaat centraal. We staan stil bij zorgelijke ontwikkelingen, zoals de zeespiegelstijging, maar willen vooral ook het optimisme voeden door goede voorbeelden uit te lichten om Nederland duurzamer te maken. Veel leesplezier!


Jane Alblas

vormt samen met Judith de Jong de hoofdredactie van Het Waterschap

Deel dit artikel