Beeld Dimitry de Bruin
Infographic
Bah, blauwalg!
Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Een laag waterpeil, hoge watertemperatuur, veel zonlicht en stilstaand water vormen het ideale klimaat voor blauwalg. Daarom zien we vooral in de zomer veel meldingen over de verspreiding ervan. Juist wanneer mensen een verfrissende duik willen nemen.

Hoe ziet het eruit?
Je herkent blauwalgen aan een drijflaag op het wateroppervlak, met een kleur van heldergroen en groenblauw tot helder blauw. Het lijkt het meest op een laagje drijvende verf. Ook kan er langs de oever wit of blauw schuim verschijnen. Als het water een vreemde kleur heeft of er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga hier dan niet zwemmen maar geef het door aan de waterbeheerder.
Waarom is het schadelijk?
Zoals gezegd vormen blauwalgen een drijflaag. Doordat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen giftige stoffen (toxines) in het water terecht. Verder kan blauwalg tot minder zuurstof in het water leiden. Dit is schadelijk voor vissen en andere waterdieren, die hierdoor kunnen sterven.
Door te zwemmen in water met blauwalg loop je het risico op gezondheidsklachten, met symptomen als uitslag, jeuk, oorontsteking, duizeligheid, ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten en hoofdpijn. Je hebt kans op schade aan je lever of zenuwstelstel als je veel toxines of blauwalgen binnenkrijgt. Ook voor honden is het gevaarlijk om in water met blauwalg te zwemmen.

