Luchtlager­technologie versus magneetlagers

De beluchting in een water­zuiverings­installatie is ontworpen voor maximale beschikbaarheid, hoge energie-efficiëntie en lange onderhoudscycli. AERZEN heeft daarvoor altijd een passende blowertechnologie. De constructie en het functioneel principe van een turboblower van AERZEN zijn eenvoudig en tegelijkertijd effectief. Daarom gebruikt AERZEN alleen lucht voor de complexe lagering in de turboblowers. Olie of andere smeermiddelen zijn niet nodig, alleen lucht.

Het briljante van dit principe is dat tijdens de werking het luchtkussen automatisch wordt gevormd, dus zonder verdere energie-input. Daarentegen werken de turboblowers van andere fabrikanten met een magnetisch lagersysteem waarmee hoge snelheden ook zonder een mechanisch lagersysteem worden verwerkt. Voor magneetlagers is echter elektrische stroom nodig, zodat de rond de aandrijfas cirkelsgewijs geplaatste spoelen tijdens bedrijf hun krachten kunnen ontwikkelen en de as zonder mechanische wrijving kunnen laten draaien. Vooral wisselende bedrijfs­omstandigheden stellen het uiterst complexe regelsysteem van magneet­lagers op de proef. Vaak moet de volledige turboblower uit veiligheid worden stopgezet om technische redenen.

Luchtfilmlagers

  • Theoretische levensduur lager is > 80.000 bedrijfsuren.
  • Onafhankelijk van start-/stopcycli (zelfs bij meer dan 80 keer starten/stoppen per uur).
  • Dit betekent in de praktijk: onbeperkte start/stop mogelijkheden.
  • 100 Procent onderhoudsvrij.
  • Zeer functioneel zonder extra functies (bijvoorbeeld elektrisch regelsysteem, noodlager, hulpelektronica zoals batterijsystemen), hoogste operationele betrouwbaarheid, zelfs in het geval van spanningsschommelingen en stroom­uitval.
  • Ongevoelig voor drukpieken uit het proces of veroorzaakt door andere beluchtingsmachines (bijvoorbeeld in SBR-installaties of pulsaties veroorzaakt door roots-typeblowers, schroefblowers of schroefcompressoren).

Lange levensduur Voor de werking van het luchtfilmlager zijn geen elektrische, mechanische of pneumatische regelingen nodig, zelfs niet bij veranderingen in de dynamische belasting! Critici van de eenvoudige en efficiënte luchtfilmlagers wijzen erop dat bij het starten van de turboblower de aangedreven as op het lager ligt en slijtagewrijving veroorzaakt gedurende de tijd dat het luchtkussen zich vormt. AERZEN pakt dit theoretisch bestaande nadeel aan met innovatieve luchtfilmlagers.

Kostenefficiënt Hiertoe is een speciale twee­componenten­coating ontwikkeld die uniek is in de markt. Om ervoor te zorgen dat deze constructie de wrijvingskrachten kan absorberen die bij het starten van een turboblower optreden, is een hoge oppervlaktekwaliteit noodzakelijk. Omdat het compressoreffect in het lager de lucht zo sterk comprimeert dat de luchtlaag tussen de lagering en de as vrijwel zo hard als staal is, heeft AERZEN een speciaal afgestemde dempingslaag ontworpen. Dit is een staalplaat met een dikte van 1 millimeter, golvend gerold, die de glijdende laag van het lager ondersteunt en de trillingen absorbeert. Al met al is AERZEN er met de nieuwe Turbo Generation in geslaagd een aanzienlijk kostenefficiëntere oplossing te vinden in vergelijking met de complexe magneetlagers.

Deel dit artikel