Tekst Harmke Berghuis Beeld Dimtry de Bruin

Zelfs in theezakjes zitten microplastics

Microplastics vind je overal, zelfs in je eten en drinken. Ze breken nauwelijks af in het milieu en lossen ook niet op in water. Hoe slecht ze zijn, is niet precies duidelijk. Maar waterschappen proberen wel te voorkomen dat microplastics in het water terechtkomen. Hoe kun jij helpen?

Kleding

Synthetische kleding breekt af in microplastics en ook tijdens het wassen komen microplastics vrij. Kijk eens op het label welke stoffen er gebruikt zijn en kies bij voorkeur voor natuurlijke stoffen zoals wol en katoen, dan weet je zeker dat er door je kleding geen microplastics in het water terechtkomen. En was je kleding op lagere temperaturen en gebruik vloeibaar wasmiddel. Er bestaan ook waszakken die filteren op microplastics, zodat ze niet in het riool terechtkomen.

Plastic verpakkingen

Een inkoppertje: vermijd plastic waar mogelijk. Doe je fruit bijvoorbeeld niet in een plastic zakje, hergebruik plastic bakjes en kies niet voor plastic flesjes voor eenmalig gebruik.

Theezakjes

Wist je dat zelfs theezakjes microplastics bevatten? Dat geldt niet alleen voor de driehoekige plastic zakjes, ze zitten zelfs in papieren theezakjes. De makkelijkste weg: koop losse thee. Bij sommige theezakjes staat op de verpakking dat ze plasticvrij zijn.

Verzorgingsproducten

In veel verzorgingsproducten zitten microbeads. Dat zijn heel kleine stukjes plastic die aan het product worden toegevoegd. Denk aan cosmetica, shampoo, gezichtsreiniging, scrub en tandpasta. Er zijn meerdere (web)winkels die geen microbeads in hun producten gebruiken. Of kijk naar het label Zero Plastic. Natuurcosmetica bevatten nooit microplastics.

Filters van sigaretten

Zoek je nog een goede reden om te stoppen met roken? In de filters van sigaretten zit plastic. Nog niet klaar om te stoppen? Gooi je peuken dan nooit op straat of in de gracht.

Zwerfvuil

Een groot deel van de microplastics in het water is afkomstig van zwerfvuil. Dus wil je je extra inzetten, raap dan eens af en toe plastic van de grond en gooi het in de prullenbak. Alle beetjes helpen!

Er zijn ook allerlei handige apps beschikbaar, zoals My Little Plastic Footprint of Beat the Microbead. Meer tips vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Deel dit artikel