Judith de Jong (l.) en Jane Alblas


Hoofdredactioneel commentaar

Doeners

‘Met enige afgunst kijk ik naar Nederland, waar inmiddels strenge PFAS-normen gelden. ‘Ik weet dat die normen voor problemen zorgen en ik snap ook dat mensen in ons land daar boos om zijn. Maar ik hoop dat mensen beseffen wat het echte probleem is. Het zit in onze grond, in ons drinkwater, en het maakt ons ziek. Ik begrijp dat ons land nu flinke hobbels moet nemen, maar die zijn nodig om beter te worden.’ Was getekend Rob Bilott, de Amerikaanse advocaat die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om chemiebedrijf Dupont te veroordelen voor hun giftige lozingen in West-Virginia.

Het verhaal van Bilott is verfilmd en sinds eind januari te zien in de Nederlandse bioscopen. Wanneer je Dark Waters hebt gezien, verlaat je de zaal met een onheilspellend gevoel. Bij mij beklijfde dat we met ons idee van de maakbare wereld tegen grenzen aanlopen. Omdat decennialang the sky the limit leek te zijn, hebben we onszelf uitgerust met allerlei chemische toepassingen die het leven beter leken te maken. Gewoon omdat het kon.

En nu komen we erachter dat – om met de woorden van Johan Remkes, voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek, te spreken – niet alles kan. Onze huidige manier van leven brengt onaangename consequenties met zich mee. En dat verander je niet met hier en daar een strengere norm. We kunnen er niet omheen dat de samenleving en economie op een andere manier moeten worden vormgegeven. Er is een gedragsverandering nodig. Het gevaar is alleen dat het besef daarvan verlammend werkt en er een status quo ontstaat waarin iedereen naar elkaar kijkt en wacht op degene die de eerste stap zet. Terwijl het een kwestie is van gewoon doen. En laat dat de waterschappen nu op het lijf geschreven zijn.

Waterschappers zijn doeners en dat valt ook te lezen in deze editie van Het Waterschap. Zo lezen we hoe waterschap Vechtstromen en waterschap Rivierenland de lessen van de droge zomers van 2018 en 2019 meteen in de praktijk hebben gebracht en hoe waterschap Vallei en Veluwe de uitkomsten van de omgevingsvisies van provincies en gemeenten niet heeft afgewacht, maar zelf is gekomen met een Blauwe Omgevingsvisie. Ik ben een Ajacied in hart en nieren, maar hier geldt toch: geen woorden, maar daden. Daar hebben we pas echt wat aan.

Jane Alblas,

vormt samen met Judith de Jong de hoofdredactie

Deel dit artikel