De feedback die AERZEN productspecialisten uit meer dan 50 landen krijgen is de basis voor continue verbetering. Vrijwel overal geldt dat er de noodzaak is om de CO2-uitstoot terug te dringen. Door internationaal samen te werken wordt kennis vertaald in nieuwe machines en concepten waarmee de energie efficiency toeneemt en de footprint van installaties zo klein mogelijk gemaakt wordt. De AERZEN Turbo blowers zijn daarvan een mooi voorbeeld.

AERZEN introduceerde in 2010 zijn innovatieve turboblower met luchtlagertechnologie. Vandaag de dag getuigen meer dan 1.000 installaties wereldwijd van de superieure betrouwbaarheid en de lage energie- en onderhoudskosten. De turboblowers van AERZEN worden gebruikt voor een breed scala aan verschillende toepassingen waaronder zuurstoftoevoer in de biologische processen van afvalwaterzuiveringsinstallaties maar ook bij fermentatie bij de productie van gist, en voor oxidatielucht bij de productie van kalk en cement.

Ontworpen voor perfectie

Een belangrijk onderscheidend kenmerk van AERZEN-impellers is het materiaal: ze zijn van roestvast staal in plaats van aluminium. Vanuit een ontwerpoogpunt laat dit materiaal een enorme verbetering toe van de aerodynamica. Roestvast staal betekent winst, niet alleen qua efficiëntie, maar ook qua duurzaamheid en lage levenscycluskosten. Dat komt omdat roestvast staal corrosiebestendig en praktisch slijtvast is.

AERZEN frequentieomvormer

De innovatie: AERZEN frequentie omvormers gebaseerd op multi-level topologie. De vermogensfase van de omvormer heeft een structuur met drie niveaus, waardoor de tussenkringgelijkspanning per schakelcyclus op efficiënte wijze wordt gehalveerd. Hierdoor wordt warmteverlies in de aandrijfmotor tot een minimum beperkt, wat leidt tot een sterke verbetering van de algemene systeemefficiëntie.

Een ander voordeel van het multi-level ontwerp van AERZEN is dat er geen extra motorsmoorspoel of sinusfilter nodig is, zoals voor standaard frequentieomvormers. Bovendien biedt de AERZEN-frequentieomvormer aanzienlijk snellere prestaties, dankzij de speciale high-rise-to-surge-technologie (actieve surge-beveiliging, bewaking van de pompgrens).

Drukfluctuaties

Vergeleken met turboblowers met standaard converters zijn turbo’s van AERZEN minder gevoelig voor drukfluctuaties en reageren daar ook beter op. Als gevolg hiervan kunnen AERZEN turbo’s met een veel grotere stabiliteit in het hele flow- en drukbereik worden gebruikt, wat ook de basis biedt voor de betrouwbare combinatie van verdringer- en turbomachines op één verzamelleiding (header).

Alle parameters worden constant gemeten om surge in de compressor, wat kan optreden bij (onverwachte) drukfluctuaties, te vermijden. Dit geeft de AERZEN-frequentieomvormer een beslissend voordeel in bedrijfszekerheid en energie-efficiëntie.

Luchtlagers

De AERZEN synchrone permanente magneet elektromotor is uitgerust met luchtfilmlagers. Deze technologie is ontleend aan de lucht- en ruimtevaartindustrie en uiterst eenvoudig qua constructie en overtuigend in gebruik. Zodra de as begint te draaien, ontstaat er een luchtkussen. Als het toerental toeneemt, centreert de as zichzelf en wordt deze met een luchtdruk van meer dan 30 bar contactloos op haar plaats gehouden.

Dit systeem wordt aangevuld met een onderhoudsvrije tweecomponentencoating die bij het starten van de turbo, voordat het luchtkussen zich in een fractie van een seconde heeft gevormd, als wrijvingsvlak tussen de kwalitatief hoogwaardige oppervlakken dient. Een PTFE-laag zorgt daarbij zonder smeermiddelen voor goede glijeigenschappen. De nieuwe, dubbel gecoate luchtlagers, bieden een verhoogde temperatuurbestendigheid en een langere levensduur. De theoretische levensduur van de lagers is > 80.000 bedrijfsuren, ongeacht stop-startcycli (> 80 keer stop/start per uur). De lagers zijn in staat om grote drukverschillen te weerstaan zoals bijvoorbeeld bij SBR-processen en pulsaties van verdringermachines die op dezelfde header van het beluchtingssysteem werken.

AQUA NEDERLAND

17 t/m 19 maart

Evenementenhal Gorinchem

Stand A 108

Deel dit artikel